Mosási szimbólumok0 Comments

Történet és alapvetések

A különböző textíliáknak és ruhaneműknek eltérő igényeik vannak. Ezekre muszáj odafigyelnünk, máskülönben könnyen búcsút mondhatunk a szeretett dolgainknak. De honnan tudhatjuk, hogy mire van szüksége az adott szövetnek? Hogy milyen szabályok vonatkoznak rá?

Erre szolgál a rajtuk található címke, ami pontos felvilágosítást ad – már ha ismerjük a jelentését. Az egyes textiltermékek a mosás és a tisztítás közben erős igénybevételnek vannak kitéve.

Ez könnyen befolyásolhatja a használhatóságukat, éppen ezért kell odafigyelni az anyaghoz kapcsolódó útmutatásra.

Hogyan alakultak ki a mosási szimbólumok?

Ma már minden textília esetében találkozhatunk a címkével, amelyen megfigyelhetjük a különböző szimbólumokat. Ezek a jelzések kezdetben csak egy-egy cégnél jelentek meg, azok marketingjének részeként. Egy 1956-bant tartott szakmai konferencia után váltak széles körben ismertté és használatossá ezek a jelek. Magyarországon 1965-ben vezették be a jelképrendszert, amit 2005-ben, majd 2012-ben korszerűsítettek

A jelképrendszer felépítése

Az alap-szimbólumok

Összesen 5 alapvető jelképet különböztethetünk meg, amelyekhez további, kiegészítő információk kapcsolódhatnak.

•    A vízzel teli teknő jelenti a nedves kezelésekkel – gépi, illetve kézi mosással – kapcsolatos ismereteket. Ebből a legtöbb alapvető információt megtudhatjuk, ami az adott textília mosásával kapcsolatos.

•    Az egyenlő oldalú háromszög a fehérítésre vonatkozik, amit a mosás előtt, vagy után kell elvégezni.

•    Sok helyen találkozhatunk a négyzettel, amely a szárítással kapcsolatos információkat tartalmazza.

•    A vasalás jelképe természetesen a kézi vasaló, amely az adott textíliára vonatkozó lehetőségeket is megmutatja – például, hogy a ruhanemű gőzölhető-e.

•    Minden információ, ami a vegytisztítással kapcsolatos, az a kör formátummal van jelölve a címkén.

Categories: