Jobb a német mosópor!0 Comments

Sokan, így például a határmenti városokban élők már régóta tudják, mások viszont csak a NÉBIH hivatalos híre után értették meg, hogy van alapja a pletykáknak, amely szerint az EU-n belül forgalmazott termékek között kisebb-nagyobb minőségbeli különbségek fedezhetők fel. Néhol ez szinte jelentéktelen, de ahogy azt korábban az Origo tesztje is megállapította, a Coca-Cola esetében például igen jelentős az eltérés. 

“A magyarországi verzió „illata kevésbé telt, kevésbé összetett, ami a felhasznált aromák minőségének különbségéből eredhet a Nébih szerint. Az összetételt tekintve a magyar Coca-Cola cukortartalma kicsit magasabb volt (0,6 százalékkal), ráadásul az osztrák verzióval ellentétben olcsóbb, kukoricaalapú édesítő felhasználásával készült”. – írja az Origo, míg az Index több más terméket is megnevez, aminél igazolták a vizsgálatok a pletykákat.

A Knorr zacskós húslevesnél 12 grammal több por jut egy zacskóba, mint Magyarországon, a Knorr carbonaraporban pedig van sajt, háromféle is, míg a magyar változatban egy sincs” – közli a száraz tényeket a híroldal, ahol arról is megemlékeznek, hogy mindezt a szlovák hatóságok vizsgálatai is alátámasztják. 

Sajnálatos módon mi sem mondhatunk mást, a sokszor jelentős minőségbeli eltérést ugyanis a Németmosóporok csapata és közössége is megerősítheti. Ugyan nem vagyunk vegyészek, saját mosási tapasztalatunk és több száz vásárlói visszajelzés is azt erősíti, hogy hiába tűnik külsőleg teljes mértékben megegyezőnek X márka Ausztriában vagy itthon forgalmazott mosószere, valójában komoly különbségek fedezhetők fel a két verzió között. 

A német öblítők illatanyaga például jóval intenzívebb, mint a magyar kiadásé, így a ruhák is tovább maradnak kellemes illatúak. A német mosószerek alacsonyabb hőfokon is hatékonyak, míg a hazai boltokban kapható – elvileg ugyanazon – termékeknél előfordul, hogy a hatásfok jelentősen csökken 40 fokon mosva. Mindez kihatással van az adagolásra is. Vásárlói visszajelzések alapján is megerősíthetjük, hogy a német és az osztrák termékek esetében kisebb adagot használva is patyolat tisztára moshatjuk a ruhákat, de a koncentrátumokból is kevesebbet kell használni a kívánt hatás eléréséhez.

Nem véletlen, hogy az elmúlt hónapokban már a hazai bevásárlóközpontokban is feltűntek a német zászlóval ellátott termékek, mivel egyre többen tesznek próbát külföldi mosószerekkel, öblítőkkel, majd az újfajta minőséget tapasztalva, maradnak is a német/osztrák verziónál.

Ebből pedig az is egyértelművé válik, hogy az első ránézésre magasabbnak tűnő ár becsapós lehet, hiszen az adagolásban felfedezhető különbségek miatt sok esetben gazdaságosabb lehet a drágább, de minőségi terméket választani.

Categories: